четвъртък, 7 декември 2017 г.

ЧИХИРТМА или ГРУЗИНСКА СУПА С ПИЛЕШКО

Чихиртма е гъста грузинска супа,в чието приготвяне се използват две застройки - брашнена и яйчна.По правило в Грузия приготвят тази  супа  основно от домашно пиле , много рядко с друго месо.Предлагам Ви да я сготвите и да и се насладите и Вие...



Пилешко - 500-600 гр. / аз използвах три бутчета
Жълтъци - 4-5 бр.
Лук - 3 бр.
Чесън - 2-3 скилидки
Оцет/лимонов сок - 1/2 с.л.
Масло - 30 гр.
Брашно - 2 с.л.
Сол
Черен пипер
Магданоз

Измивам бутчетата и ги слагам да се варят.
Вече сварени ги вадя от бульона и оставям на страна да се поохладят,за да ги обезкостя.Бульона прецеждам няколко пъти през много дребна цедка.
В тиган слагам лука,нарязан на дребни кубчета и го задушавам с маслото,когато омекне добавям малко по малко и брашното - да се запържи и доливам 1 ч.ч. от бульона / или за по-лесно може да разбиете брашното с бульона и да го прибавите към лука / всичко това става при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки брашното.
Съдържанието на тигана пресипвам в тенджерата с бульона и добавям чистото месо от бутчета и нарязания на дребно чесън,посолявам и оставям на котлона.


Разбивам жълтъците с малко черен пипер,оцета или лимоновия сок и преди да е завряла супата добавям и тях на тънка струйка. Разбърквам и оставям да заври ... невероятната грузинска пилешка супа вече е готова.Поднасям я топла и обилно поръсена със зеленина...



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

Няма коментари:

Публикуване на коментар