неделя, 22 октомври 2017 г.

ЛЕСНА НЕДЕЛНА ПИТКА

Мека като памук ... лесна питка за всеки ден


Прясно мляко - 300 мл.
Хладка вода - 200 мл.
Суха мая - 1 оп.
Олио - 2/3 ч.ч.
Захар - 2 с.л.
Сол - 1 с.л.
Брашно - 1 кг.

Масло
Сирене/кашкавал

Жълтък - за намазване
Скъсам - за поръсване

Загрявам малко млякото и разтварям в него маята и захарта,оставям да престои 5-10 мин.След това добавям водата,олиото и солта.
В голяма купа пресявам 4 ч.ч. брашно,правя си кладенче и постепенно изсипвам сместа с маята.Замесвам тестото,като при необходимост добавям още брашно.
Тази питка,която ще направя днес е не само лесна за приготвяне, но и лесна за оформяне.
Разделям тестото на две части в съотношение 2:1.Взимам по-голямата част и я разточвам във формата на правоъгълник,като се старая дългата му част да отговаря на обиколката на тавата,в която ще пека питката.Разточеното тесто намазвам с масло,от едната страна на правоъгълника поръсвам малко сирене или кашкавал,а другия край набраздявам.



След това навивам на руло,като започвам от широкия край с поръсеното сирене/кашкавал към набраздения.



Слагам го в тавата и по същия начин процедирам с втората част от тестото.От второто руло режа малко от края и го слагам в средата.





Оставям питката да втаса за около 35-40 минути,намазвам я с жълтък и поръсвам със сусам. Пека в предварително загрята фурна на 190° за 40-45 мин. или до готовност. 




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


Няма коментари:

Публикуване на коментар