сряда, 15 март 2017 г.

ЛАЗАНЯ С КАЙМА И СОС БЕШАМЕЛ

Лазанята е традиционно италианско ястие,приготвено от тестени кори,между които е сложена различна плънка (гъби,месо,домати...),сос Бешамел и е покрита обилно с пармезан.В нашата къща наред с пицата и спагетите това е едно от любимите италиански ястия.



Доматен сос:
домати - 800гр (от консерва)
лук - 1бр
морков - 1бр
гъби - 10бр
кайма - 400гр
подправки по избор

Сос Бешамел:
прясно мляко - 400мл
брашно - 3с.л
олио - 4-5с.л 

кисели краставички на кубчета - по желание
кашкавал за поръсване

кори за лазаня - 1оп 500гр


Режа лука и моркова на дребно,слагам ги в по-дълбок тиган с малко мазнина и ги запържвам.След това сипвам малко вода и когато лука остане само на мазнина добавям доматите.Готвя на слаб огън до сгъстяване.Когато соса е готов го пасирам и оставям на страна.
След това в тенджера задушавам каймата и нарязаните на дребно гъби,постепенно добавям и доматите и соса е готов.
Захващам се с приготвянето на сос Бешамел - в друг съд слагам да се сгорещи олиото и в него запържвам брашното до зачервяване,добавям млякото и бъркам до сгъстяване.Подправям с малко сол.



Приготвям си корите за лазанята - преди да ги редя ги пускам за 2-3мин във вряща вода.
На дъното на тавата сипвам по малко от двата соса,след това редя от корите (да не се застъпват),сипвам доматен сос,сос Бешамел,ръся с кисели краставички и кашкавал,след това пак кори,сос...и така до изчерпване на продуктите,като завършвам със сос.Поръсвам обилно с настърган кашкавал и пека лазанята в предварително загрята фурна на 190 за 30-40мин.



ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

Няма коментари:

Публикуване на коментар